Waarom je bij ons geen ‘succesgarantie’ krijgt

6 oktober 2014 | Over assessmentcoaching

Je voorbereiden op een assessment doe je maar met één doel: het krijgen van een positief advies en daarmee die baan die je zo graag wilt. Met die beloning in het vooruitzicht is het de moeite waard om te investeren (in de vorm van tijd, energie en/of geld) in een goede voorbereiding.

Wij mensen zijn over het algemeen het sterkst gemotiveerd als we weten dat onze inspanningen tot een gewenst resultaat leiden. Daardoor is het makkelijker om je huis te gaan stofzuigen (want: gegarandeerd een schoon huis), dan om iemand mee uit te vragen (want: hij/zij zou ook nee kunnen zeggen en dat is geen gewenst resultaat).

Als het gaat om assessmentvoorbereiding, zou het fijn zijn als je zeker weet dat een goede voorbereiding leidt tot een positief advies. Sommige andere coaches spelen hier heel slim op in door op hun website claims te vermelden als ‘gegarandeerd een positieve assessment uitkomst’ of ‘98% van mijn klanten kreeg een positief advies’. Dat vind ik eigenlijk helemaal niet sterk. En ik zal je hieronder uitleggen waarom.

‘Succesgarantie’ is flauwekul

Na jarenlang vrijwel fulltime assessments afgenomen te hebben ken ik de voor- en de nadelen van deze manier van selecteren en zeg ik (toch) nog steeds: een assessment is een goed instrument om iemands kwaliteiten in kaart te brengen en geschiktheid te bepalen. Het heeft geen zin om je geschiktheid te ‘faken’ door je anders voor te doen dan je bent of door bepaalde trucs toe te passen. Dat levert een inconsistent beeld op en dan hanteert de assessmentpsycholoog meestal de stelregel ‘bij twijfel niet doen’.

Ik heb veel assessments gezien waarin mensen terecht een negatief advies kregen: omdat zij niet voldoende in huis hadden voor de functie, omdat ze zichzelf voor de functie zodanig moesten overvragen dat overbelasting op de loer lag, of omdat iemand totaal niet binnen de bedrijfscultuur paste. Niet iedereen krijgt een positief advies. Zo simpel is het.

Waarom geven andere coaches dan toch die succesgarantie? Ik kan daar maar twee redenen voor bedenken:

  1. De coach heeft nog maar weinig klanten gehad en deze hebben toevallig allemaal een positief advies gekregen.
  2. Er wordt geselecteerd aan de poort: de coach helpt alleen mensen die bij voorbaat al een sterke indruk maken.

Of dit soort claims zijn gewoon een slimme marketingtruc, waar niets van klopt (maar daar ga ik niet vanuit).

Wat we je wel kunnen beloven

De meerwaarde van een goede voorbereiding is dat je tijdens het assessment écht kunt laten zien wat jij in huis hebt. Ik beloof je dat je na een sessie assessmentcoaching bij ons optimaal zult presteren tijdens je assessment, zonder dat je prestaties negatief worden beïnvloed door spanning of verkeerde inschattingen over wat je moet laten zien. Want er is niets zo frustrerend als onder je niveau presteren op zo’n belangrijke dag. 

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nicoline Hermans schreef Succes met je assessment.

Wil jij ook een realistisch beeld krijgen van wat een assessment is en hoe het in zijn werk gaat? Wil jij ook weten wat je te wachten staat?

De laatste berichten van assessmentcoaching.nl: