Competentiegericht interview voorbereiden

Bij de meeste assessments is een interview onderdeel van het programma. Dit is meestal een competentiegericht interview, ook wel gedragsgericht interview genoemd. Dit is niet hetzelfde als een gewoon sollicitatiegesprek, al kan er wel overlap zijn. Bij ons kun je zo’n gesprek oefenen en voorbereiden. We helpen je om je motivatie en kwaliteiten zo sterk mogelijk te verwoorden. Lees hieronder meer over onze aanpak.

Wat is een competentiegericht interview?

Een competentiegericht (of gedragsgericht) interview is een gestructureerd interview, waarbij van tevoren vaststaat welke vragen worden gesteld of welke onderdelen aan bod komen. Het doel van een competentiegericht interview is om te achterhalen of jij als deelnemer over de vereiste competenties voor de functie beschikt.

Wat zijn competenties?

De definitie van een competentie is nogal ingewikkeld. Het gaat om een combinatie van kennis, vaardigheden en kwaliteiten (bijvoorbeeld houding of eigenschappen) die iemand in staat stelt om bepaalde doelen in een werksituatie te bereiken. Voorbeelden van competenties zijn overtuigingskracht, samenwerken en besluitvaardigheid. Elke competentie kun je omschrijven in termen van gedrag: welk gedrag laat iemand zien die sterk is op deze competentie? Voor besluitvaardigheid bijvoorbeeld:
Neemt besluiten, ook als niet alle informatie voorhanden is of de gevolgen van een beslissing niet volledig duidelijk zijn. Neemt een standpunt in, spreekt zich uit. Weegt voor- en nadelen tegen elkaar af alvorens een besluit te nemen.
In een competentiegericht interview probeert de assessor dus te onderzoeken of jij dit gedrag in de praktijk laat zien en dus over besluitvaardigheid beschikt.

Competentiegerichte vragen

De vragen die tijdens een competentiegericht interview gesteld worden, gaan dus altijd over gedrag. De assessor vraagt je om veel voorbeelden geven waarin jij de vereiste competenties hebt laten zien. Je moet dus eigenlijk ‘bewijs aanleveren’ dat je over deze competenties beschikt. Op deze pagina vind je veel voorbeeld van competenties met bijbehorende gedragsgerichte vragen. Een competentiegericht interview voorbereiden is heel belangrijk, omdat je dan de tijd kunt nemen om de beste voorbeelden op te diepen uit je geheugen.

  STARR methodiek

  In een competentiegericht interview wordt vaak de STARR methode gebruikt. Dit is een gestructureerde interview methode waarmee de assessor stapsgewijs alle relevante informatie over een voorbeeld verzamelt. De assessor vraagt voor elke competentie een voorbeeld en vraagt dan door over Situatie, Taak, Actie of Aanpak en Resultaat. En soms vraagt hij/zij ook nog aan je om (kritisch) terug te blikken op het voorbeeld: de R van Reflectie.

   Competentiegericht interview voorbereiden bij Assessmentcoaching Nederland

   Je kunt bij ons een competentiegericht interview voorbereiden en oefenen met een ervaren assessmentpsycholoog, die nog regelmatig assessments afneemt voor verschillende opdrachtgevers. Wij kennen de structuur van een assessment interview en de aanpak van veel verschillende assessmentbureaus.

   Hoe ziet een sessie eruit?

   Je gaat aan de slag in een 1-op-1 sessie met één van onze assessmentcoaches. We geven je uitleg over de structuur van een competentiegericht interview en welke onderdelen allemaal aan bod komen, zoals loopbaan, motivatie voor de functie en uiteraard de competenties. We helpen je te achterhalen welke competenties voor jouw assessment relevant zijn. Uiteraard gaan we ook oefenen met verschillende delen van het interview, waaronder de STARR methodiek. Als je wilt, maken we video-opnames van de oefengedeeltes, zodat je jezelf aan het werk kan zien. Dit is zeker ook handig om een goed beeld te krijgen van je eigen non-verbale communicatie. Na elke oefengedeelte blikken we terug en krijg je feedback en tips om te antwoorden nog sterker te verwoorden.

   Als toevoeging is het mogelijk om van tevoren een professionele persoonlijkheidsvragenlijst te maken, zodat we ook kunnen oefenen met vragen over de uitkomst hiervan (ook vaak onderdeel van een assessmentinterview). En we geven feedback op je CV, als je dit wilt.

   Een sessie assessmentcoaching is best hard werken: je krijgt veel informatie en feedback te verwerken. Daarvoor mag je best beloond worden. Daarom leggen we je ook een beetje in de watten. We zorgen voor goede koffie en thee of eventueel fris, gezonde en lekkere snacks en vers fruit. We passen de inhoud en het tempo van de sessie aan jou aan, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij jouw assessment en jouw wensen. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van een assessment training in een groep.

   Pakketten en prijzen assessmentcoaching interview

   BasisStandaardUitgebreid
   aantal uur1,522,5
   1-op-1 begeleiding door professionele assessmentcoach
   oefenen met competentiegerichte vragen, STAR(R) methodiek
   gezonde en lekkere snacks tijdens de sessie
   video-opnames van het interview
   oefenen met vragen over werkervaring, loopbaan en motivatie
   feedback op je CV
   invullen professionele persoonlijkheidsvragenlijst
   oefenen met vragen over persoonlijkheid
   sessie op locatie€ 379€ 479€ 579
   sessie via Teams (of evt. Zoom): € 100 korting€ 279€ 379€ 479

   N.B. Tarieven zijn incl. 21% BTW en gelden voor particuliere klanten. Neem contact met ons op om te informeren naar tarieven voor zakelijke klanten, bijvoorbeeld als je gebruik wilt maken van je persoonlijk ontwikkelingsbudget en je werkgever de coaching betaalt.