Wil je oefenen met een rollenspel assessment?

Het assessment rollenspel is voor veel mensen het lastigste onderdeel van een assessment. Er is online en in boeken weinig informatie over te vinden, en al helemaal geen oefenmateriaal. Wij bieden je de mogelijkheid om een assessment rollenspel te oefenen en voor te bereiden met een professionele assessmentcoach. Dat is altijd een ervaren assessmentpsycholoog, die ook nog regelmatig in de praktijk assessments afneemt. De beste hulp bij je rollenspel die je kunt krijgen dus. Lees snel verder voor meer informatie over onze aanpak.

Waarom een rollenspel tijdens een assessment?

Een rollenspel is een gesprekssimulatie en valt binnen een assessment onder de praktijkopdrachten. Het is vaak een aanvulling op andere onderdelen zoals de capaciteitentests, de persoonlijkheidsvragenlijsten en het interview. Een rollenspel is niet altijd onderdeel van een assessment. Bij starters- of junior functies wordt een rollenspel niet vaak ingezet, maar een uitzondering hierop zijn de assessments voor traineeships. Een rollenspel tijdens een assessment heeft als doel om het gedrag (en daarmee de competenties) van de assessmentdeelnemer te kunnen observeren. Er wordt vanuit gegaan dat als je de vereiste competenties kunt laten zien in een rollenspel, dat je deze dan ook kunt laten zien in de betreffende baan.

Hoe ziet een rollenspel eruit?

Capaciteitentests geven een goede indruk van je werk- en denkniveau en daar is een werkgever benieuwd naar. Cognitieve capaciteiten gelden als de belangrijkste voorspeller voor werkprestaties. Als je niet (minimaal) op het vereiste niveau voor een functie functioneert, dan zal het heel moeilijk – of zelfs onmogelijk – zijn om succesvol te zijn in de functie. Je zult dan moeite hebben met het doorgronden en begrijpen van informatie en het oplossen van problemen op dat niveau. Een werkgever wil daarom weten of je kunt functioneren op het niveau dat voor de functie nodig is. Daarvan geeft je opleidingsniveau of je diploma ook een goede indicatie, maar capaciteitentests meten dit nog specifieker.

Wat voor rollenspel kan ik verwachten?

Welk rollenspel je moet doen, is afhankelijk van de functies waarvoor je assessment doet en welke competenties daarvoor belangrijk zijn. Als het bijvoorbeeld gaat om een leidinggevende functie, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je rollenspel de vorm heeft van een gesprek tussen leidinggevende en een medewerker. De context van het rollenspel kan heel anders zijn dan het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd, maar er wordt een beroep gedaan op dezelfde competenties als in de functie.

  Kun je een assessment rollenspel wel voorbereiden?

  Het is heel goed mogelijk om een rollenspel voor te bereiden. Vaak vinden mensen het een spannend onderdeel. Door als eens te ervaren hoe zo’n rollenspel in zijn werk gaat, voel je je tijdens je assessment zekerder en meer ontspannen en zul je je beter kunnen concentreren.

   Rollenspel oefenen bij Assessmentcoaching Nederland

   Wij kunnen je helpen met rollenspel oefenen en voorbereiden. Aan de hand van de informatie die je ons geeft over de functie (zoals een vacaturetekst of functieomschrijving), bepalen we samen welk type rollenspel waarschijnlijk relevant is. Hierbij baseren we ons ook op onze ervaring met het afnemen van assessments voor vergelijkbare functies. Er zijn veel verschillende rollenspellen mogelijk, zoals een gesprek met een ontevreden klant, een leidinggevend (slechtnieuws) gesprek of het geven van een presentatie over een casus.

   We geven je inzicht in de aanpak en bedoelingen van een acteur tijdens een assessment. Je leert een gesprek gestructureerd aan te pakken en gebruik te maken van de ‘hints’ die je krijgt van de rolspeler. En je krijgt persoonlijke feedback op jouw aanpak en stijl, waar je ook na je assessment nog iets aan hebt.

   Hoe ziet een sessie assessmentcoaching eruit?

   Tijdens een sessie assessmentcoaching proberen we de echte situatie tijdens je assessment zo goed mogelijk te benaderen. We geven je eerst achtergrondinformatie over rollenspellen en de functie van dit onderdeel binnen een assessment. Daarna lichten we toe wat de taak van de rolspeler is en met welke insteek hij/zij in een rollenspel zit.

   Vervolgens krijg je, net als in het echt, schriftelijke rollenspelinstructies en tijd om je voor te bereiden. Als je wilt, geven we je ook tips over hoe je voorbereiding het beste kunt aanpakken. Na de voorbereidingstijd oefenen we het gesprek (met tijdslimiet), waarbij je de mogelijkheid hebt het gesprek te onderbreken voor tips als je vastloopt. Afhankelijk van hoe het gesprek verliep, kunnen we delen van het gesprek nog eens overdoen zodat je een andere aanpak kunt uitproberen.

   Na afloop krijg je uitgebreide persoonlijk feedback aan de hand van competenties die relevant zijn voor jouw assessment, zowel vanuit het perspectief van de assessor als van de rolspeler. We maken tijdens het oefenen van het rollenspel ook video-opnames, zodat je jezelf aan het werk kunt zien en feedback krijgt over je houding en non-verbale communicatie.

   BONUS: gratis assessmentboek

   Bij elke sessie assessmentcoaching voor het rollenspel krijg je van ons het boek ‘Assessment Doen’ van Bas Kok en Ferry de Jong kado (t.w.v. € 20,99). Dit praktische boek geeft je, naast informatie over de rollenspellen, ook nog veel nuttige informatie en tips voor andere onderdelen van het assessment.

   Assessmentcoaching rollenspellen – pakketten en prijzen

   BasisStandaardUitgebreid
   aantal rollenspellen 122
   aantal uur233,5
   1-op-1 begeleiding door professionele assessmentcoach
   BONUS boek ‘Assessment Doen’
   gezonde en lekkere snacks tijdens de sessie
   video-opnames van rollenspel
   rollenspel oefenen met assessmentcoach als acteur
   rollenspel oefenen met professionele assessmentacteur
   schriftelijke samenvatting tips en feedback
   sessie op locatie€ 679€ 879€ 1079
   sessie via Teams (of evt. Zoom): € 100 korting€ 579€ 779€ 979

   N.B. Tarieven zijn incl. 21% BTW en gelden voor particuliere klanten. Neem contact met ons op om te informeren naar tarieven voor zakelijke klanten, bijvoorbeeld als je gebruik wilt maken van je persoonlijk ontwikkelingsbudget en je werkgever de coaching betaalt.

   Ervaringen van onze klanten

   Over Assessmentcoaching Nederland

   Wij bieden een unieke vorm van assessment voorbereiding aan. Dit doen we door individuele assessment trainingen met ervaren assessment coaches aan te bieden. Waar andere partijen oefenpakketten aanbieden gaan wij een stap verder met individuele assessment training. Onze assessment coaches zijn allemaal nog werkzaam in de praktijk. Hierdoor zijn ze vertrouwd met de huidige assessments. Dit maakt dat een assessment training met onze assessment coaches de beste voorbereiding is op jouw assessment. Je kunt ook bij ons terecht om capaciteitentests en competentiegerichte interviews te oefenen. Lees hier meer over Assessmentcoaching Nederland.