Politietest oefenen

Als je bij de politie wilt gaan werken, neem je deel aan een uitgebreide sollicitatieprocedure. Onderdeel van de procedure zijn een online test en een psychologisch onderzoek. De test wordt ook wel de politietest genoemd. Je kunt heel goed voor deze politietest oefenen, en wij kunnen je daarbij helpen. Kies voor politietest oefenen voor de beste voorbereiding met persoonlijke begeleiding van een ervaren assessmentcoach. Lees hieronder meer over onze aanpak.

Uit welke onderdelen bestaat de politietest?

De politietest heet eigenlijk cognitie- en taaltest en bestaat uit twee onderdelen. Met de cognitietest onderzoeken de politie je cognitieve vaardigheden, eigenlijk bedoelen ze daarmee je intelligentie. Met de taaltest onderzoeken ze je taalvaardigheid in het Nederlands. Beide onderdelen worden online, via de computer afgenomen. Je kunt dit vanuit huis doen op een moment dat jou goed uitkomt. De politietest is een adaptieve test, dit betekent dat je na elk goed antwoord een iets moeilijkere vraag krijgt, en na elk fout antwoord een iets makkelijkere vraag. De politie heeft veel informatie en oefentests op hun website staan. Je kunt ook de politietest oefenen door een assessment training te volgen bij Assessmentcoaching Nederland. Onze ervaren assessmentcoaches zullen verschillende onderdelen die tijdens de politietest aan bod komen samen met jou oefenen, zodat jij goed voorbereid bent.

De cognitietest

De cognitietest bestaat uit drie onderdelen, die verschillende onderdelen van intelligentie meten. Het gaat om: cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties. De eerste twee testen worden in Nederland niet zo heel vaak gebruikt. Bij cijferpatronen moet je patronen ontdekken in cijfers. Bij letterpatronen moet je patronen ontdekken in letters. De test woordrelaties is eigenlijk hetzelfde als analogieën, deze test wordt in Nederland wel heel veel gebruikt. Bij deze test moet je ontdekken op welke manier woorden met elkaar te maken hebben. Wil je de cognitietest van de politietest oefenen, dan zul je met deze drie onderdelen aan de slag moeten gaan. Wij kunnen je daarbij helpen.

De taaltest

De taaltest bestaat ook uit drie onderdelen, die verschillende kanten van taalvaardigheid meten. De onderdelen zijn: begrijpend lezen, grammatica en woordenschat. Bij begrijpend lezen moeten je stukjes tekst lezen en hierover vragen beantwoorden. Bij grammatica moet je de taalregels op de juiste manier toepassen. En bij woordenschat moet je zinnen aanvullen met de juiste woorden. Uiteraard kun je ook dit onderdeel van de politietest oefenen.

Waarom de politietest oefenen?

Helaas zijn er elk jaar weer veel jongens en meiden die solliciteren bij de politie, maar niet door de selectie komen. Het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden, dat raadt de politie ook aan op hun site. Ze geven je zelfs oefenmateriaal zodat je kunt zien wat je kunt verwachten. Maar om echt goed vertrouwd te raken met het soort vragen, raden we je aan om meer te oefenen dan dat. Dat kan via oefenwebsites, maar ook met hulp van onze assessmentcoaches. Daarnaast helpt het voor de taaltest ook om veel te lezen, zodat je je woordenschat uitbreidt. Je zult merken dat je je steeds zekerder gaat voelen door politietest oefenen, waardoor je tijdens de echte politietest beter zult presteren.

Politietest oefenen met Assessmentcoaching Nederland

Er zijn best veel websites te vinden voor politietest oefenen. De meeste van die sites bieden alleen oefenvragen aan, vaak met uitleg over de goede antwoorden. Wij pakken het anders aan: bij ons ga je met een assessmentcoach aan de slag tijdens een 1-op-1 assessment training. We vragen je om oefenvragen hardop te beantwoorden, zodat we horen welke denkstappen je maakt en je heel gericht tips kunnen geven om je aanpak te verbeteren. We gebruiken eigen oefenmateriaal dat precies aansluit bij de echte testen die je krijgt. Na de training kun je zelf verder oefenen met het online oefenmateriaal van 123test, waar je gratis 90 dagen gebruik van kunt maken.

Welke assessment training kiezen voor de politietest?

Je kunt beide onderdelen van de politietest oefenen, of een speicifke onderdeel. Dat laatste is handig wanneer je slechts over een bepaald onderdeel van de test onzeker bent. Als je beide onderdelen wilt oefenen, dus de cognitietest en de taaltest, dan raden we je aan voor de sessie Capaciteitentest Standaard te kiezen. Deze kan plaatsvinden op één van onze locaties, of via videobellen. Als je maar met één van de onderdelen wilt oefenen, is de sessie Capaciteitentest Basis ook geschikt. Kijk op deze pagina voor meer informatie en prijzen.

Na de politietest: het psychologisch onderzoek

Als je door de politietest bent gekomen, ben je er helaas nog niet. Er volgen nog veel meer stappen in de sollicitatieprocedure voor de politie: eerst de sporttest en daarna het psychologisch onderzoek. Het psychologisch onderzoek lijkt net als de politietest op een assessment, maar dan gaat het om de onderdelen interview/gesprek met de psycholoog en het rollenspel. Ook daar kunnen we je bij helpen.