Management assessment voorbereiden

19 maart 2020 | Voorbereiding

Als je hebt gesolliciteerd op een baan als manager, dan is de kans groot dat je met een assessment te maken krijgt. In zo’n management assessment wordt gekeken of jij voldoet aan de eisen voor de baan. Meestal wordt er gekeken naar bepaalde competenties. Hoewel het natuurlijk per functie en per bedrijf verschilt op welke competenties de nadruk ligt, zien we toch wel vaak overlap. Het is handig om te weten wat je te wachten staat in een management assessment. En hoe kun je je management assessment voorbereiden? Deel 1 van een serie over verschillende soorten assessments.

Management assessment: leidinggevende vaardigheden

Management functies hebben natuurlijk één belangrijke overlap: je geeft leiding aan een aantal mensen. Leidinggevende vaardigheden zijn dus voor elk management assessment belangrijk. In de assessmentwereld wordt er gekeken naar verschillende aspecten van leidinggeven. Ligt de nadruk bijvoorbeeld meer op taakgericht leidinggeven, of op mensgericht leidinggeven? Bij elk horen weer verschillende competenties, die in een management assessment worden getoetst.

Taakgericht leidinggeven in een management assessment

Onder taakgericht leidinggeven verstaan we alle vaardigheden die je als manager nodig hebt om te zorgen dat jij, met je team, de afgesproken doelen en resultaten behaalt. Hieronder vallen competenties als:

  • Richting en sturing geven
  • Voortgang bewaken
  • Plannen en organiseren

Mensgericht leidinggeven in een management assessment

Mensgericht leidinggeven heeft, zoals het woord al aangeeft, alles te maken met de mensen aan wie je leiding geeft. Hierbij gaat het erom dat je hen zodanig weet aan te sturen, dat ze optimaal presteren en verder kunnen groeien in hun werk. Dit zie je terug in onderstaande competenties:

Je assessment voorbereiden: welke onderdelen en opdrachten?

Voor de meeste management functies geldt, dat er in elk geval een combinatie van bovenstaande vaardigheden en competenties wordt gevraagd. Daarnaast kunnen ook nog andere competenties worden onderzocht. Welke onderdelen kun je dan verwachten in je assessment? Reken in elk geval op capaciteitentests en een persoonlijkheidsvragenlijst. Ook kan er een vragenlijst worden gebruikt waarmee je drijfveren of leiderschapsstijl in kaart worden gebracht. Daarnaast is het gebruikelijk dat er een interview met de assessmentpsycholoog plaatsvindt. Maar het meest belangrijke onderdeel zijn misschien wel de praktijksimulaties: hieronder vallen rollenspellen, maar ook een postbakopdracht, presentatie of ‘serious game’ behoren tot de mogelijkheden. Hierin kan de assessmentpsycholoog jouw gedrag, vaardigheden en stijl direct observeren en beoordelen.

Als je je goed wilt voorbereiden op je management assessment, kun je verschillende dingen doen. We raden je aan om in elk geval te oefenen met de capaciteitentests. Daarnaast is het handig om een boek te lezen over assessments en om je te verdiepen in de gevraagde competenties voor jouw management assessment (check de vacaturetekst!). Wil je graag feedback en tips krijgen van een assessmentpsycholoog bij je voorbereiding? Of wil je bijvoorbeeld graag eens ervaren hoe een rollenspel in zijn werk gaat? Dan kun je bij ons terecht voor assessmentcoaching, op één van onze locaties of online (Skype/FaceTime).

Nicoline Hermans schreef Succes met je assessment.

Wil jij ook een realistisch beeld krijgen van wat een assessment is en hoe het in zijn werk gaat? Wil jij ook weten wat je te wachten staat?

De laatste berichten van assessmentcoaching.nl: