Wil je een capaciteitentest oefenen?

Als je binnenkort een assessment moet doen, dan is de kans groot dat daar ook een capaciteitentest inzit. Capaciteitentests zijn het meest gebruikte onderdeel van een assessment, daarom is het belangrijk tijd vrij te maken om voor een capaciteitentest te oefenen. Wij geven je hier meer uitleg over wat je kan verwachten en wat de beste manier is om capaciteitentests te oefenen.

Wat is een capaciteitentest?

Met een capaciteitentest wordt bij assessments een cognitieve capaciteitentest bedoeld. Zo’n capaciteitentest, of liever een combinatie van verschillende capaciteitentests, heeft als doel om je cognitieve capaciteiten in kaart te brengen. Je cognitieve capaciteiten geven een goede indicatie van je werk- en denkniveau. Een capaciteitentest is dus niet helemaal hetzelfde als een intelligentietest. Daar zit een heel technisch verhaal achter, maar kort gezegd komt het erop neer dat intelligentie een breder begrip is. Binnen de psychologie is er nog geen overeenstemming over óf en hoe je intelligentie precies zou kunnen meten. Maar het meten van capaciteiten met behulp van een cognitieve test heeft natuurlijk wel te maken met intelligentie.

Waarom een capaciteitentest tijdens een assessment?

Capaciteitentests geven een goede indruk van je werk- en denkniveau en daar is een werkgever benieuwd naar. Cognitieve capaciteiten gelden als de belangrijkste voorspeller voor werkprestaties. Als je niet (minimaal) op het vereiste niveau voor een functie functioneert, dan zal het heel moeilijk – of zelfs onmogelijk – zijn om succesvol te zijn in de functie. Je zult dan moeite hebben met het doorgronden en begrijpen van informatie en het oplossen van problemen op dat niveau. Een werkgever wil daarom weten of je kunt functioneren op het niveau dat voor de functie nodig is. Daarvan geeft je opleidingsniveau of je diploma ook een goede indicatie, maar capaciteitentests meten dit nog specifieker.

Hoe ziet een capaciteitentest eruit?

Een capaciteitentest meet altijd een specifieke cognitieve vaardigheid. Om een goed ‘totaalplaatje’ te krijgen van iemands cognitieve capaciteiten, worden daarom verschillende capaciteitentests ingezet, die elkaar aanvullen. Grofweg kun je capaciteitentests indelen in drie groepen:

Verbaal

Alle tests met woorden, zoals analogieën, diagrammen, kritisch redeneren. Deze tests meten cognitieve vaardigheden als ‘logisch redeneren met verbale informatie’ en ‘relaties kunnen leggen tussen verbale begrippen’.

Numeriek

Alle tests met cijfers, zoals cijferreeksen en numeriek redeneren. Deze tests meten de cognitieve vaardigheden ‘patronen herkennen in cijfermatige informatie’ en ‘cijfermatig inzicht;

Abstract

Alle tests met plaatjes, zoals figurenreeksen en matrixen. Deze tests meten cognitieve vaardigheden als ‘probleemoplossend vermogen’ en ‘abstract logisch denken’.

Welke capaciteitentests kan ik verwachten?

Meestal krijg je een combinatie van één of meerdere verbale, numerieke en abstracte testen. Welke capaciteitentests je precies kunt verwachten tijdens jouw assessment, hangt af van een paar factoren. Ten eerste: de functie. De aard van de functie bepaalt welke cognitieve capaciteiten meer en minder belangrijk zijn. Heb je in een functie bijvoorbeeld veel te maken met het interpreteren van cijfermatige informatie, dan zal er zeker een numerieke test worden ingezet. Ten tweede bepaalt het assortiment van het assessmentbureau welke tests worden gebruikt. Het ene bureau gebruikt een testbatterij waar als verbale test het onderdeel ‘analogieën’ inzit, terwijl een ander bureau daarvoor in de plaats misschien ‘verbaal redeneren’ gebruikt.

  Kun je een capaciteitentest oefenen?

  Het is goed mogelijk om je voor te bereiden op een capaciteitentest. Het is alleen wel handig om het capaciteitentest oefenen slim aan te pakken. Daar hebben we een paar tips voor:

  • Oefen gericht: probeer via het assessmentbureau of de werkgever te achterhalen welke tests je zult krijgen en oefen met dit type oefenvragen
  • Oefen online: hoewel er ook veel oefenboeken te koop zijn, is online capaciteitentest oefenen een veel betere afspiegeling van de echte testsituatie, dan worden de tests ook via de computer afgenomen.
  • Oefen slim: je leert het meeste van het evalueren van je eigen antwoorden en de uitleg die bij het goede antwoord gegeven wordt. Simpelweg zoveel mogelijk oefentests maken zal je niet helpen om meer inzicht te krijgen en de tests beter te gaan maken.

  Het is niet realistisch om te verwachten dat je door te oefenen met de capaciteitentest ineens een veel hogere score zult behalen. Maar het oefenen zal je wel helpen om te presteren op het niveau dat je daadwerkelijk in huis hebt.

  Capaciteitentest oefenen bij Assessmentcoaching Nederland

  Als één van de weinigen in Nederland bieden wij individuele assessment training aan voor de capaciteitentests. We beschikken over kwalitatief hoogwaardig, zelf ontwikkeld en uitdagend oefenmateriaal voor alle veelvoorkomende tests. Hiermee kunnen we jou helpen je optimaal voor te bereiden op de capaciteitentests. Juist ook als je hier erg tegen op ziet, of in het verleden veel moeite had met een capaciteitentest. Lees hieronder verder over hoe wij jou kunnen helpen om de capaciteitentests sneller, makkelijker en met meer zelfvertrouwen te maken.

  Hoe ziet een sessie eruit?

  Je gaat aan de slag in een 1-op-1 sessie met één van onze assessmentcoaches. Dit zijn allemaal ervaren assessmentpsychologen die ook nog regelmatig zelf assessments afnemen voor grote opdrachtgevers. Tijdens de sessie zullen we je vragen om opgaven hardop te maken zodat we je gedachtegang kunnen volgen. Zo kunnen we je wijzen op denkfouten of slordigheden. We geven je praktische, direct toepasbare tips om het de verschillende soorten tests systematisch aan te pakken. Hierbij sluiten we altijd aan bij jouw eigen stijl en aanpak, je leert dus geen trucs. Ook zullen we (als je dat wilt) een aantal keer de tijd bijhouden zodat je je snelheid op waarde kunt schatten en kunt kijken wat de tijdsdruk met je doet. Als het voor jou relevant is, besteden we ook aandacht aan het hanteren van spanning en stress tijdens het assessment.

  Een sessie assessment voorbereiden is best hard werken: je krijgt veel informatie en feedback te verwerken. Daarvoor mag je best beloond worden. Daarom leggen we je ook een beetje in de watten. We zorgen voor goede koffie en thee of eventueel fris, gezonde en lekkere snacks en vers fruit. We passen de inhoud en het tempo van de sessie aan jou aan, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij jouw assessment en jouw wensen. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van een assessment training in een groep.

  BONUS: Gratis online capaciteitentests oefenen

  Omdat we weten dat het nuttig en fijn is om na een sessie assessmentcoaching zelf nog verder te gaan met oefenen, hebben we een aantrekkelijke bonus voor je. Bij al onze sessies assessmentcoaching capaciteitentests krijg je de Uitgebreide IQ Test Training van 123test.nl cadeau (t.w.v. €29,95)! Je krijgt gratis 90 dagen lang toegang tot alle betaalde oefentests. Dit pakket is zeer uitgebreid en sluit aan bij de capaciteitentests van vrijwel alle grote assessmentbureaus. We geven je ook tips hoe je online oefenen in jouw situatie het beste aan kunt pakken, zodat je optimaal aan de slag kunt met de tips en feedback die je tijdens de assessment training van ons gekregen hebt.

  Pakketten en prijzen assessmentcoaching intelligentietests

  BasisStandaardUitgebreid
  aantal tests1 tot 33 tot 44 of meer
  aantal uur233,5
  1-op-1 begeleiding door professionele assessmentcoach
  90 dagen toegang tot online oefenmateriaal van 123test (t.w.v. € 39,95)
  gezonde en lekkere snacks tijdens de sessie
  professionele capaciteitentest met rapportage
  schriftelijke samenvatting tips en feedback
  sessie op locatie€ 449€ 649€ 849
  sessie via Teams (of evt. Zoom): € 100 korting€ 349€ 549€ 749

  N.B. Tarieven zijn incl. 21% BTW en gelden voor particuliere klanten. Neem contact met ons op om te informeren naar tarieven voor zakelijke klanten, bijvoorbeeld als je gebruik wilt maken van je persoonlijk ontwikkelingsbudget en je werkgever de coaching betaalt.

  Neem contact met ons op!

  Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op! We denken graag met je mee en je kunt altijd op korte termijn bij ons terecht.

  Telefoon/WhatsApp: 033-2022 111
  E-mail: info@assessmentcoaching.nl

  Naam
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.