Het beste assessment boek

20 maart 2024 | Assessment tips

Groot nieuws! Na jarenlang boeken van andere auteurs aangeraden te hebben, werd het tijd voor een eigen assessmentboek. Nicoline Hermans schreef Succes met je assessment. Het verschijnt in juni 2024 bij uitgeverij Haystack. Je kunt het vanaf 22-3-2024 al bestellen met bijna 25% voorverkoopkorting. Je krijgt het dan in juni thuisgestuurd. Klik op het boek hieronder om naar de site van Managementboek te gaan en het boek direct te bestellen!

Kun je niet wachten tot juni? Lees dan hieronder verder om te zien welk boek we in de tussentijd nog aanraden.

Eén van de adviezen die je waarschijnlijk gekregen hebt uit je omgeving, is het lezen van een boek ter voorbereiding op je assessment. Maar wat is nou het beste assessment boek? We hebben de top-3 van meest verkochte assessmentboeken onder de loep genomen en leggen je graag uit waarom er volgens ons maar één ‘beste koop’ is.

Eerst even de uitgangspunten. Waarom lees je een assessment boek? Volgens ons omdat je binnenkort een assessment moet doen en je wilt weten wat dat eigenlijk inhoudt. Je wilt een realistisch beeld krijgen van wat een assessment is en hoe het in zijn werk gaat, zodat je weet wat je te wachten staat.

Het liefst krijg je deze kennis van iemand die de assessmentwereld goed kent. Nog mooier als diegene zelf ook ervaren is in het afnemen van assessments, zodat je de informatie ‘van binnenuit’ krijgt. Tenslotte moet het boek vlot geschreven zijn en goed opgebouwd, zodat je snel de informatie kan vinden die je zoekt.

N.B. Zoek jij vooral een boek om de tests te oefenen? Dat kun je volgens ons beter online doen, want tegenwoordig worden vrijwel alle capaciteitentests (intelligentietests) via de computer afgenomen. Kijk hier welke oefenwebsites we aanraden!

Tot nu toe op 1: Het beste assessment boek

Dit is volgens ons (nu nog) het beste assessment boek dat je ter voorbereiding op je assessment kunt aanschaffen.

assessment doen beste boek

Titel: Assessment Doen – Nieuwe editie
Auteurs: Bas Kok & Ferry de Jongh
Prijs: €21,99 (e-book: €11,99)

Dit boek verscheen in 2004 als onderdeel van de boekenserie van Volkskrant Banen. De auteurs, Bas Kok en Ferry de Jongh waren op dat moment allebei werkzaam als assessmentpsycholoog/-adviseur bij LTP, een van de bekende assessmentbureaus in ons land. In 2015 is dit assessment boek volledig herzien en geactualiseerd.

Onze mening
Toen ik dit boek in 2006 voor het eerst las – ik werkte toen bij een (ander) assessmentbureau in Amsterdam – dacht ik steeds: “Wat goed, bij ons gaat het ook zo!” Alles wat beschreven wordt in het boek over de gang van zaken tijdens een assessment, is echt uit het leven gegrepen en geeft een heel goed beeld van de praktijk. Het boek is praktisch ingestoken, overzichtelijk opgebouwd en prettig geschreven.

Bestel dit boek (paperback of e-book) direct bij Bol via deze link*

Op een gedeelde plaats 2 en 3: redelijke alternatieven

Hieronder een bespreking van de twee andere boeken uit de top-3 van meest verkochte assessmentboeken (in willekeurige volgorde).

assessmentgids

Titel: De Nieuwe Assessmentgids
Auteur: Wim Bloemers
Prijs: €28,99 (e-book: €9,99)

Dit boek is een actualisering van het boek ‘Het Psychologisch Onderzoek’ uit 1990 en is in 2014 onder deze nieuwe titel en met aangepaste inhoud uitgebracht. De auteur, Wim Bloemers, is persoonlijkheidspsycholoog, universitair docent en doet vooral wetenschappelijk onderzoek.

Onze mening
De opzet was om een oefenboek te schrijven en daarvoor zijn veel oefenopgaven toegevoegd. Een groot deel van de inhoud van het boek is erg theoretisch van aard en gaat dieper in op de testtheorie: hoe zit een test in elkaar en waar moet een goede test aan voldoen? Hierdoor is het boek naar onze mening minder makkelijk leesbaar en toepasbaar.

allesover

Titel: Alles over Assessmentcenters
Auteur: Jack van Minden
Prijs: € 20,99 (e-book: niet beschikbaar)

Dit boek verscheen voor het eerst in 1999 onder dezelfde titel. In 2010 is een herziene versie verschenen. De auteur, Jack van Minden, is psycholoog, werkte oorspronkelijk in marketingonderzoek en maakte later de overstap naar loopbaanbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft geen praktijkervaring in het afnemen van assessments.

Onze mening
Dit boek is een klassieker in een nieuw jasje. Helaas is de toon niet veranderd: de assessmentpsycholoog of het assessmentbureau wordt neergezet als de ‘tegenpartij’ en er staat een aantal feitelijke onjuistheden in het boek. Er worden praktische tips gegeven, waarvan sommigen in onze ervaring helaas ook averechts kunnen uitpakken.


* Disclaimer: De links naar bol.com is een zogenoemde ‘partnerlink’. Als je besluit om het boek aan te schaffen via deze link dan krijgen wij een kleine commissie. We zouden echter nooit een link opnemen naar een product waar we niet volledig achter staan. Omdat we zelf niet zo enthousiast zijn over de twee andere boeken, hebben we naar die boeken geen links opgenomen.

N.B. Dit artikel verscheen voor het eerst op 25 januari 2016 en wordt aangepast wanneer daar aanleiding voor is. Heb je tips voor een nieuw briljant assessmentboek dat we moeten reviewen? Laat het weten in de reacties hieronder! 

Nicoline Hermans schreef Succes met je assessment.

Wil jij ook een realistisch beeld krijgen van wat een assessment is en hoe het in zijn werk gaat? Wil jij ook weten wat je te wachten staat?

De laatste berichten van assessmentcoaching.nl: