Doorbreek de negatieve spiraal: ontspan je pink

8 september 2014 | Ontspanning en concentratie

Stel je voor: het is de dag van je assessment en je zit midden in de intelligentietests. Je ziet de tijd wegtikken terwijl je worstelt met een erg lastige figurenreeks. Je betrapt jezelf op gedachten als ‘shit, ik zie de oplossing weer niet’ en ‘als ik dit niet goed doe kan ik die baan wel vergeten’. Je handen worden klam en je voelt je hart kloppen in je keel. Je bent niet meer goed geconcentreerd, waardoor je er nog langer over doet om de opgaves op te lossen. Je zit in een negatieve spiraal met als enige mogelijke uitkomst een slechte score op de tests.
Geen fijn scenario om je voor te stellen als jij binnenkort een assessment moet doen. Daarom deel ik in dit artikel een heel effectieve manier om deze negatieve spiraal te doorbereken.

Als gezonde spanning omslaat in stress

Gezonde spanning tijdens een assessment is niet erg. Bij een stressreactie maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Je hart gaat sneller kloppen om meer bloed naar je spieren, je hart en je hersenen te brengen. Deze ‘wedstrijdspanning’ helpt je om te focussen en maakt je extra alert. Daarom zeggen sommige mensen dat ze het beste presteren onder stress.

Het wordt echter een probleem, als je prestaties negatief beïnvloed worden door de stress. Tijdens een assessment moet je vooral mentaal presteren. Als je in je hoofd voortdurend bezig bent met het soort negatieve gedachten zoals hierboven, blijft er minder hersencapaciteit over voor de taak die je moet doen, bijvoorbeeld het oplossen van een figurenreeks. Met als gevolg dat je meer fouten maakt en de gedachten een ‘self-fulfulling prophecy’ worden.

Het is belangrijk dat je hier alert op bent en ingrijpt zodra de spanning oploopt. Dat ingrijpen kun je doen door een ultrakorte pauze te nemen en een micro-ontspanningsoefening te doen. De oefening ‘Ontspan je pink’ is hiervoor heel geschikt.
Het klinkt misschien gek om een pauze te nemen als de tijd doortikt maar geloof me: het levert meer op om een pauze in te lassen en daarna weer geconcentreerd verder te kunnen werken, dan om door te modderen met je hart in je keel en het zweet op je voorhoofd.

Hoe doe je dat, je pink ontspannen?

Bekijk de video:

[leadplayer_vid id=”5416B5BCD25C5″]

Hieronder ook nog de beschrijving van de stappen.

1. Ga rechtop zitten op je stoel, met je rug tegen de leuning en je voeten op de grond
2. Doe je ogen dicht en laat je armen naast je naar beneden hangen.
3. Adem rustig. Je hoeft niets te veranderen aan je ademhaling.
4. Concentreer je nu op de pink van je schrijfhand, en zorg dat je deze volledig ontspant. Het helpt om even helemaal aan te spannen en dan los te laten. Misschien moet je er een beetje mee wiebelen om zeker te weten dat ‘ie ontspannen is.
5. Houd je pink ontspannen en tel tel je ademhalingen. Begin bij tien en tel terug tot nul.
6. Als je bij nul gekomen bent: wiebel even met je pink, wiebel even met je tenen en doe rustig je ogen open.
7. Ga je verder met de assessmentopdracht.

Als je de oefening een paar keer gedaan hebt, heb je maar een minuut nodig om de cirkel te doorbreken en jezelf te resetten. Oefen er dus voor je assessment al mee. Heb je het geprobeerd? Reageer hieronder!

Nicoline Hermans schreef Succes met je assessment.

Wil jij ook een realistisch beeld krijgen van wat een assessment is en hoe het in zijn werk gaat? Wil jij ook weten wat je te wachten staat?

De laatste berichten van assessmentcoaching.nl: