Cognitieve test oefenen

Als je binnenkort een cognitieve test moet maken, is het zeker verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Het is belangrijk dat je van tevoren weet wat je te wachten staat, zodat je er niet door wordt overvallen. Cognitieve test oefenen, dus! We bieden hiervoor individuele assessment training aan, waarbij je samen met een assessmentcoach aan de slag gaat.

Inhoud van deze pagina:

Wat is een cognitieve test?

Met ‘cognitieve capaciteiten’ worden je intellectuele vaardigheden bedoeld, ofwel je intelligentie. Een cognitieve test is dus een test die je cognitieve capaciteiten meet. Er zijn heel veel verschillende cognitieve tests, die allemaal te maken hebben met een vorm van logisch redeneren met taal, cijfers of abstracte figuren. Een cognitieve test wordt ook wel cognitieve capaciteitentest, cognitietest, intelligentietest of capaciteitentest genoemd. Ook hoor je wel eens ‘cognitiviteit test’ langskomen. Hiermee wordt dan een cognitieve test bedoeld (cognitiviteit is eigenlijk geen bestaand woord).

Waarom de cognitieve test oefenen?

Tijdens jouw cognitieve test wil je natuurlijk laten zien wat je in huis hebt en presteren op het voor jou hoogst haalbare niveau. Mensen die zonder voorbereiding een cognitieve test maken, worden soms overvallen door de vraagstelling of de moeilijkheid, waardoor ze last krijgen van stress. Dit kan uiteindelijk leiden tot presteren onder je niveau, en dat wil je natuurlijk niet! Door de cognitieve tests te oefenen, weet je wat je kunt verwachten en kun je de test meer ontspannen en beter maken. Met onze assessment training kun je de cognitieve test oefenen onder persoonlijke begeleiding van ervaren assessment coaches.

Uit welke onderdelen bestaat een cognitieve capaciteitentest?

Een cognitieve test bestaat meestal uit meerdere onderdelen. Er zijn grofweg drie categorieën: verbaal (tekst), numeriek (cijfers) en abstract (figuren). Vaak krijg je uit elk van deze categorieën minimaal één test. Een veel voorkomende combinatie is analogieën (verbaal), cijferreeksen (numeriek) en figurenreeksen (abstract). Maar binnen elke categorie zijn er heel veel verschillende tests. Zo gebruikt de politie in de politietest bijvoorbeeld de onderdelen cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties bij het afnemen van de cognitieve test. Wil je de cognitieve test oefenen, dan is het handig als je weet welke onderdelen in jouw test zitten.

Welke cognitieve tests kan ik verwachten?

Als je een cognitieve test moet maken, krijg je hiervoor een uitnodiging. Soms staat hierin al meteen vermeld uit welke onderdelen jouw test bestaat, dus dan is het makkelijk om te weten waarmee je moet oefenen. Is dat niet zo, dan zijn er een aantal andere manieren om erachter te komen welke tests je moet maken.

 Log in op het testplatform. Als je de cognitieve test online moet maken, dan krijg je daarvoor inloggegevens toegestuurd. Zodra je inlogt krijg je vaak het overzicht te zien van de tests die je moet maken. Klik de tests echter nog niet aan, want de kans bestaat dat je ze dan ook meteen moet maken.

 Kijk op de website van het assessmentbureau of de werkgever. Meestal is er wel een pagina ‘voor deelnemers’ of ‘over de selectieprocedure’. Grote kans dat hier wordt genoemd welke tests je moet maken. Zo achterhaal je de onderdelen die in jouw test voorkomen en kun je gericht jouw cognitieve test oefenen.

• Bel of mail het assessmentbureau/de organisatie en vraag uit welke onderdelen jouw cognitieve test bestaat. Meestal willen ze hier wel antwoord op geven, zeker als je aangeeft dat je erg gemotiveerd bent en je graag goed wilt voorbereiden.

• Zoek op internet, bijvoorbeeld op ‘naam assessmentbureau + welke tests. Dan vind je soms een overzicht van welke tests gebruikt worden. Sommige oefenwebsites bieden bijvoorbeeld ‘pakketten op maat’ aan voor bepaalde assessmentbureaus of werkgevers. Deze manier van zoeken is wel minder betrouwbaar: soms is informatie op websites verouderd of niet goed gecheckt.

Hoe kan ik de cognitieve capaciteitentest oefenen?

Veel mensen zien op tegen de cognitieve tests en willen daarom de cognitieve test oefenen. Dan is een oefenwebsite een goed begin. Er zijn heel veel websites waar je de cognitieve test kunt oefenen, maar let wel op dat je een goede oefenwebsite kiest. Oefen alleen met de tests die je ook daadwerkelijk moet doen tijdens jouw cognitieve test. Oefen zeker ook met tijdsdruk, want deze is er tijdens de echte test meestal ook. Als je merkt dat het cognitieve test oefenen toch nog niet zo lekker gaat, kunnen wij je helpen. Wij gaan een stapje verder: bij ons krijg je individuele coaching bij het oefenen.

Cognitieve test oefenen met Assessmentcoaching Nederland

Onze assessmentcoaches hebben ervaring met veel verschillende cognitieve tests en kunnen je tijdens het cognitieve test oefenen voor elk onderdeel gerichte tips geven. Ook kunnen we je vertellen hoe je het beste kunt omgaan met de tijdsdruk en spanning. We gebruiken zelf ontwikkeld, hoogwaardig oefenmateriaal dat aansluit bij de tests die jij moet maken. Als je niet hebt kunnen achterhalen welke cognitieve tests jij krijgt, kunnen we je helpen met een brede algemene voorbereiding zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je meer weten over onze sessies individuele assessment training voor de cognitieve tests? Bekijk de inhoud en prijzen.

Hoe ziet onze assessment training eruit?

Bij het woord ‘training’ denk je misschien aan een sessie met een groep. Maar wij doen het anders: je werkt bij ons voor cognitieve test oefenen altijd 1-op-1 met een assessmentcoach. Een sessie kan plaatsvinden bij ons op locatie of via videobellen, beide vormen zijn effectief. Onze assessmentcoaches zijn allemaal ervaren assessmentpsychologen die regelmatig cognitieve tests afnemen. Tijdens een sessie leggen we je uit wat het doel is van een cognitieve test en hoe de test is opgebouwd. We leggen je veel oefenmateriaal voor, en vragen je om hardop je antwoorden te geven, zodat we kunnen volgen hoe je het aanpakt. Als je ergens een denkfout maakt, of iets over het hoofd ziet, kunnen we je daarop wijzen. We geven je veel tips en feedback, zodat je meer vertrouwen krijgt en het steeds beter gaat.
Wil je meer weten of wil je de cognitieve test oefenen? Kijk op deze pagina voor meer informatie of neem direct contact met ons op.