Assessment Training Rechtspraak

Op drie of vier vaste momenten in het jaar vindt een selectieronde voor de Rechtspraak plaats. Deze LSR procedure neemt enkele weken in beslag en kent een strakke planning. Speciaal voor sollicitanten voor rechter of raadsheer in opleiding (RIO) hebben we een aanbod op maat. Hieronder vind je meer informatie over deze assessment training Rechtspraak. Deze trainingen kunnen plaatsvinden op onze kantoorlocaties of via videobellen.

Onderdelen van de Assessment training

Sinds 2014 begeleiden wij elk jaar tientallen mensen die gesolliciteerd hebben (of gaan solliciteren) voor de Rechtspraak. De aspirant-rechters schakelen ons meestal eerst in voor begeleiding bij de capaciteitentests, ofwel de Analytische Test, het eerste onderdeel na de briefselectie.

Later in de procedure komen ze dan bij ons terug voor assessment training gericht op de gesprekken en/of het rollenspel. Dit zijn de sessies die we het meest inzetten voor assessment training Rechtspraak:

Capaciteitentest basis

2x (totaal 4 uur individuele assessment training, 2x €449/349* =€ 898/698* €849/649*
Deze 2 sessies samen geven voldoende tijd om uitgebreid aan de slag te gaan met alle vier de onderdelen van de Analytische Test. Dit zijn de analogieën test, de abstracte matrixen test, de numerieke vaardigheden test en de Watson Glaser test. Sessie 1: Watson-Glaser en analogieën, sessie 2: abstracte matrixen en numerieke vaardigheden (andere verdeling in overleg).

Interview uitgebreid

(2,5 uur individuele assessment training, €579/479*)
Sessie gericht op alle gesprekken uit de LSR procedure. Een grondige voorbereiding op de lokale gesprekken, het assessment interview en de eindgesprekken.

Rollenspel basis

(2 uur individuele assessment training, €679/579*)
Deze sessie geeft voldoende tijd voor een grondige voorbereiding inclusief oefenen van het type rollenspel dat onderdeel is van het assessment bij LTP.

Combinatie Interview + Rollenspel

(3,5 uur individuele assessment training, € 949/849*)
Maatwerksessie ter voorbereiding op beide onderdelen van het assessment bij LTP: rollenspel en interview, incl. vragen over persoonlijkheid n.a.v. vooraf in te vullen vragenlijst. Daarnaast beperkt tijd om stil te staan bij vragen die in de lokale gesprekken en de eindgesprekken aan bod komen.

* De lagere prijs is van toepassing op sessies via Teams (of evt. Zoom), de hogere prijs geldt voor een sessie op onze locatie(s). Alle tarieven gelden voor particulieren klanten en zijn incl. 21 % BTW. Voor zakelijke klanten/factuur op bedrijfsnaam hanteren we een ander tarief, neem hierover contact met ons op.

N.B. Kom je na een sessie gericht op de Analytische Test bij ons terug voor de voorbereiding op de andere onderdelen? Dan krijg je als terugkerende klant 5% korting op die sessies!

Succespercentage?

Jaarlijks ondersteunen wij tientallen mensen bij de voorbereiding op de Analytische Test van de LSR procedure. Na afloop vragen wij altijd hoe het hen vergaan is. Van de mensen van wie wij gehoord hebben hoe het is gegaan, heeft in 2022 ruim 91% de Analytische Testen succesvol doorlopen (stand van zaken december 2022). Dat wil zeggen dat zij voldeden aan de normscore en door mochten naar de volgende ronde. Dat zijn de lokale gesprekken bij de rechtbank of het hof, waarvoor wij ook assessment training bieden.

Van de deelnemers die na analytische test doorgaan, komt een groot deel later weer bij ons terug voor het oefenen en voorbereiden van andere onderdelen van de procedure, zoals de lokale gesprekken, het assessment bij LTP of de eindgesprekken. Wij weten helaas niet precies welk percentage van de mensen die ons inschakelen voor één of meerdere onderdelen uiteindelijk wordt aangenomen voor een opleidingsplaats. Dit komt doordat we lang niet van iedereen een terugkoppeling krijgen. We kunnen dus geen exact succespercentage met je delen. Wel hebben we in 2023 tot nu toe in elke ronde meerdere mensen mogen feliciteren met het succesvol doorlopen van de hele procedure en het verkrijgen van een opleidingsplaats!

Ervaringen van onze anderen

Hoewel we dus geen exact succespercentage kunnen geven, delen we hieronder graag een aantal ervaringen van anderen met je, van mensen die ons eerder inschakelden voor assessment training Rechtspraak. Je kunt er nog meer vinden op onze externe reviewpagina bij Trustpilot.

Over Assessmentcoaching Nederland

Wij bieden een unieke vorm van assessment voorbereiding aan. Dit doen we door individuele assessment trainingen met ervaren assessment coaches aan te bieden. Waar andere partijen oefenpakketten aanbieden gaan wij een stap verder met individuele assessment training. Onze assessment coaches zijn allemaal nog werkzaam in de praktijk. Hierdoor zijn ze vertrouwd met de huidige assessments. Dit maakt dat een assessment training met onze assessment coaches de beste voorbereiding is op jouw assessment. Je kunt bij ons terecht om capaciteitentestsrollenspellen en interviews te oefenen. Lees hier meer over Assessmentcoaching Nederland.

Veelgestelde vragen over assessment training Rechtspraak

  • Hoe lang van te voren kan ik het beste beginnen met het voorbereiden van de Analytische Test? Idealiter begin je 2 à 3 weken van te voren met de voorbereiding. Je hebt dan, naast je baan, voldoende tijd om vertrouwd te raken met de tests. Een sessie assessmentcoaching vindt liefst ook 2 à 3 weken van te voren plaats, zodat je daarna nog voldoende tijd hebt om aan de hand van onze tips en feedback verder jouw assessment te oefenen met de online oefentests.
  • Is het ook mogelijk om een paar losse onderdelen van de Analytische tests met jullie voor te bereiden in plaats van allemaal?
    Uiteraard, neem contact met ons op voor overleg. Je betaalt dan het reguliere tarief voor een sessie Basis of Uitgebreid, het kortingstarief dat hierboven genoemd wordt is dan niet van toepassing.
  • Ik krijg pas op datum x uitslag van de briefselectie/lokale gesprekken en moet dan al snel de Analytische Test/het assessment maken als ik door ben. Hebben jullie dan nog voldoende ruimte in de agenda om een afspraak te plannen? Wij houden rekening met de jaarplanning van de Rechtspraak, maar het komt voor dat we zoveel aanvragen op korte termijn krijgen dat we mensen moeten teleurstellen. Wil je er zeker van zijn dat je bij ons terecht kunt, wacht de uitslag van de briefselectie en de lokale gesprekken dan niet af maar plan alvast een afspraak in voor assessment training Rechtspraak.
  • Wat als ik niet door de briefselectie/de lokale gesprekken kom, kan ik de afspraak dan nog annuleren? Conform onze Algemene Voorwaarden kan afzeggen kosteloos tot 10 werkdagen van te voren. Binnen 10 tot 2 werkdagen van te voren betaal je 50% annuleringskosten. Omdat de planning van de LSR procedure zo krap is, bieden we speciaal voor deze procedure het volgende alternatief. Als je na de briefselectie niet door mag naar de Analytische Test, of als je na de lokale gesprekken niet door mag naar het assessment, kun je de geplande afspraak kosteloos verzetten naar een nieuwe datum binnen 6 maanden na de oorspronkelijke datum.  Zo heb je gelegenheid om in een volgende selectieronde een nieuwe poging te doen.

Heb je andere vragen of wil je advies over jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op, we reageren snel.